Отстраняване на счупени инструменти – Smile Centre Family

Отстраняване на счупени инструменти

Отстраняване на счупен инструмент

9

Когато  кариесът напредне твърде много, тогава се налага да проведем кореново лечение (ендодонтско лечение) на засегнатия зъб. Процедурата включва откриване на всички канали, обработка и запълване. По време на тези процеси поради различни причини би могло да се стигне до счупване на инструмент в някой от каналите. Това може да не предизвика никаква реакция и да не създаде проблем на пациента, но понякога има и усложнения. В тези случаи се налага отстраняването му. В нашата клиника с това се занимава д-р Мирена Дойчинова. Тя работи много тясна специалност от денталната медицина-ендодонтия. Това е науката за кореновото лечение на зъбите.  Отстраняването на счупени инструменти са ежедневие в нейната практика. Тази манипулация се извършва под микроскопско увеличение. Микроскопите, с които разполага Smile Centre Family са на безспорния лидер на пазара- немската марка Leica.  По време на манипулацията д-р Дойчинова вижда в каналите на зъба с 16 пъти увеличено зрение, благодарение на което работата е много прецизна и почти винаги завършва с успешен резултат. Нищожен е процентът на неуспех при работата под микроскоп.

Лечението преминава през следните етапи:

  1. Диагностична рентгенова снимка и установяване на местоположението на счупения инструмент.

10

2.Подготвително изграждане на зъба за предстоящото кореново лечение.

3. Изолация с кофердам

.11

4. Остраняване на счупения инструмент.

7

5. Прохождане и обработка на всички канали на засегнатия зъб.

12

6. Запълване на каналите на зъба

13

7. Контролна рентгенова снимка след проведеното лечение.

14

8. Възстановяване на зъба според нуждите му (корона, овърлей, класическа пломба).

9. Контролни снимки на зъба по препоръка и преценка на д-р Дойчинова, според тежестта на увреждането му. Задължително кореновите лечения се проследяват минимум 5 години.

Ако имате този проблем, не се страхувайте – има лечение. Съвременната дентална медицина и висококачествена техника дава бъдеще на много зъби, които до скоро се считаха за неспасяеми.